反正票買都買了,點都睇多一日。
如同昨日,本町駅搭上中央線到夢州駅。異在今日在東門進,且由於一出站就到門口,唔駛烈日當空行三十分鐘或唔知點預約接駁巴,因此此門人流遠高西門,換來就係烈日下排至少十五分鐘安檢。
今日如同昨日,沒目的地遊走東邊,三菱未來館、Panasonic館、住友館等都要預約,唯有望館興歎走過。
接著看到NTT館,館內說要預約,但在外仍有些可給你玩:一是個電話亭,像以前那些井字過三關收費電話般,按#再加三數目字就可聽到某些聲音:#001係BB出世喊聲,#721說話有外星人,唔太記得實際係乜,反正大家都知係唔見人。接著就係一個鋼條製聲搭膠袋製色的藝術裝置,其實這有得睇有得玩的反沒啥人理睬。
再隔離係大阪醫療保健展覽館,見如未來都市館唔駛點排也當然入去看一看。
相對多間企業夾埋的未來都市館,這大阪醫療主導的館講嘢較集中:館置中講iPS細胞技術及一部給老人傷健人仕用的洗澡機,隔離則是些風力發電或未來交通概念 - 看實用的館,但實際嘢通常都沒啥人會欣賞。
出門口有個food count,想吃點東西但又要吸取昨天唔睇價的教訓,睇中一支賣700Yen的雪糕,望著這雪糕機須知係氹細路嘢,但反正沒人理會那當自己一回細路。
哈薩克的講者有點秀色,叫人看她多過留意屏幕;亞美尼亞行灰白型格,擺設文字講解較多;汶萊沒搞錯比兩國富有,但只放兩塊螢光幕,連個美女講解員也不請太孤寒。
再行過隔離係亞塞拜疆館,亞塞拜彊同亞美尼亞係世仇,刻意隔離搞咁大很有示威意味,但其門大而寬卻一眼睇哂館內裡,又免排一個。
接著夜之地球館可直進,展示一個漆黑夜晚的地球儀,表現日本傳統工藝魅力。
跟住就係聯合國家館A。
首先館小卻夠內涵的玻利維亞、薩摩亞、塞舌爾、帛琉的印章竟唔係她那入境誓詞,可惜、畿內亞比紹、陳啟泰問過一千萬問題之我想住的地方瓦努阿圖、斯威士蘭、湯加、科索沃、所羅門群島、格林納達、科摩羅、非洲新加坡盧旺達、人偶掛滿天花的吉爾吉斯、斯里蘭卡、巴巴多斯、聖克里斯多福及尼維斯、毛里塔尼亞、肯亞、北馬其頓、馬拉威、千里達和多巴哥、迦納、布隆迪、聖露西亞、也門,走前以一杯布隆迪的咖啡作結。
館外見有幾架美食車,但沒東西啱胃口。行前見秘魯館,內裡可看算多,卻納悶很多館都有附帶餐廳這間卻沒有,須佑日系秘魯菜係著名美食來。
隔離有個低空經濟展示館,有預約可坐上體驗一下,沒預約如我只有隔離望一下。
五點再上大屋根頂遊走,看著美國館外無窮無盡的人龍,《20世紀少年》裡的「朋友」也嚷第一日就直衝美國館,世人常罵美國霸權像技安,耐何她卻魅力沒法擋,只覺自己有生之年也會親臨就無謂迫埋一份。原想在這圓環走一下就作結,但見雲層始有點稀疏,預計可再看一回日落。唯見仍是六點距太陽降下還有一小時,還是下去看仲有甚麼。
見一機械人和移動技術展館,內裡擺放一些無人車無人機等,外頭有一機械人自動檢察外牆示範,若果一年讓在讀樓宇檢測的自己看到定會竭力抄低,這館有用嘢多卻唔算驚艷。
最後你問我世博是否值得來:你當係大派對盡興一次無妨,只係沒1970世博見到各種新技術到來的經驗,現場所見早就外頭點都略知一二,簡單講就係沒驚艷驚喜。或者你會說我只是老了,只因懶去入預約看不到高達,就如那些奶不到甚麼就嫌臭的一樣。
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