做旅程資料搜集時,檳城國家公園 (Penang National Park) 總係少之又少。有人話反正這是馬來西亞最細的國家公園,去來無謂。但一佢細極都2,562公頃,馬鞍山郊野公園都係差唔多咁大;二它就在馬來西亞啊,常聽說西貢西灣靚如馬拉外島,今次我還真係到了馬拉,那該差極有限掛。
尤其疫情令香港人都變了郊野公園控,出國還是想看外面鄉郊究竟。要去的話還唔複雜,就係去舊碼頭旁的巴士總站,搭架101巴士,上車同司機講去National Park,收你三個二車錢,坐一小時多。
巴士係唔會直接到正門,係在一公里外的迴旋處,叫你看著Taman Negara的字牌一直走,沿路走著也幾多餐廳士多讓你作最後補給。
公園正門,一邊係碼頭,就係你來到卻唔想行的話,這裡有快艇給你直接去那幾個山徑的海灘終點。
十居其九係一場來到就想腳踏實地下這公園,但只行入去都要錢:到另一邊的客服中心買票,外國人五十塊,就係導遊都沒給個你也要付這個價。
內裡有兩大條路,一邊係經Monkey Beach直上燈塔,一邊係向南到Pantai kerachut 的海龜保育中心。問中心職員可否both,他說why not。的確,目測兩路夾埋都係十公里的事,在香港行廿公里都係家常便飯的我,真有何不可呢。
你嫌香港郊野公園石屎化嚴重,其實這國家公園似不遑多讓,你說收你五十塊其實就用在這裡。話雖如此,很多卻似起好後就沒怎執修,應該過多幾年,被指唔自然的都會和自然融為一體。
沿海走了一點五公里,到Pantai teluk aling這海灣時,卻找唔到往Monkey beach的路,問海灘度假村的看更,他說就係往那邊的路因大樹倒塌給封了,我想給我有點冒險精神還可試硬闖過去,可惜我冇。
退回到吊橋位置的分岔路,向Pantai kerachut進發。這段路也算是鋪設好的,也有似係露營營地及廁所。但景色縱觀:溪流唔算宏闊,四周都係高到入雲的大樹,反而造成景色狹窄。對了,係海拔唔高,行到頂也只有二百米,根本沒高位望到遼闊之景。簡單講,就係香港郊野公園已完勝屌打哂。
原以為只係幾公里路,海拔唔高,為何愈行愈累?醒起這裡赤道氣候,樹林又造成潮濕悶局,原以為定可靠自己雙腿返回入口,結果到了Pantai kerachut,看過海龜保育中心,再到了碼頭,一排排快艇等著我。
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