對窮撚的我來講,我係對新加坡有偏見,覺得就係來路過,至多擺三日就得的地方。
但平心而論,若只在這城市不怎花錢散步拍拍照,還是唔錯的。起碼我那間索我四百只給床位甚麼都要自理還不給寄存行李的旅舍,還會給我醒來時由洗手間走廊望出去如此景觀。
哈芝巷 (Haji Lane)
的確夠琳琅滿目,多種顏色塗上兩層高的平房,間間賣水晶吊飾藝術品的小店咖啡店等,打咭係無可置疑一流。只係這裡消費似都係一等價錢:口渴到7仔買支綠茶,沒記錯都收我兩新幣。
搭地鐵到牛車水 (Chinatown) ,往北找到熟食中心醫肚後,走過芳林公園,公園內有一演說角落 (Speaker Corner):說是人民行動黨一黨獨大時,給反對派用來發表政見之地。或者新加坡早就很美麗,這地除了家庭在拋球嬉戲和小童攬球隊練習外,睇唔到有人在發表偉論。而我們的美麗新香港,亦早就無左那個鬧洪洪的城市論壇。
新加坡國家美術館 (National Gallery
Singapore) 算是個徒步中可稍息的地方,有些展館係免費,當我上五樓想由上至下看一番時,五樓的職員走來問我買了票未 - 非新加坡人要付十新幣才能睇哂全棟,雖唔算貴,但我覺得沒太多時間在此留連,就係見免票可進的快走多兩走算。
經過Victoria Concert
Hall、Dalhousie
Obelisk、安德遜橋 (Anderson Bridge) 就到新加坡地標魚尾獅 (Merlion),正值星期日,這裡如香港的維園,變成一個小菲律賓。話雖唔算大擠迫,但眾多賓賓的談話聲,對比剛才寂靜的美術館周圍,仿似兩個世界。
過橋到大榴槤似的濱海藝術中心 (Esplanade -
Theatres on the Bay) 附近的地鐵站,搭地鐵到巴耶利峇 (Paya Lebar) ,聽說星加坡唯一的紅燈區在芽籠 (Geylang),但成條街見都係足浴店,招牌又唔係大腳版上哈哈笑。最多就係一間門外一排Mary,門口寫著Make Love no war,但這個Love究竟係同真人還是同舊膠去產生?或許係我唔想到頭來要駛錢上舊膠,還是唔內進考究。
回到Haji Lane旅舍稍息,再搭地鐵到克拉碼頭 (Clarke Quay),再沿新加坡河行到魚尾獅看夜景,河明顯比馬六甲遼闊,係宏大都會氣派但顯得疏離,馬六甲係狹小小城但密集。你問我喜歡那個,我說還是喜歡馬六甲,就係行到又累又渴時到河邊cafe坐下該不用太多錢。新加坡則係路過那波霸餐廳,想進但望望自己荷包還都係唔好意思。
第二天早上十一時才離開旅舍,往東到勞明達熟食中心,即首天到來食早餐的地方再食多次午餐。想著到機場前逛多一個地方,開地圖見轉向北走係小印度區,但這個叫小卻該係行過南洋城市中最大的一個,亦係除芽籠外所見新加坡較市井之地,其色彩偶如哈芝巷般繽紛,卻沒有花唔起錢的壓力。
最後我到機場,趁上機前見識一下Jewel的室內噴泉。
但你問我會否下次多放幾日在此,我看難了,就係它的高房價令我不能負擔多幾日。我的確窮撚沒錯,那唯有用最有限的金錢看最多的景色。故此再到南洋,我或寧可或留連吉隆坡,或檳城。
或等我發了達吧,但有錢後我反而有更多地方等著我去探訪呢。
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